skip to Main Content
Menu

Boordevol goede bedoelingen beginnen we aan een relatie. Deze relatie is bedoeld voor altijd en brengt ons in de zevende hemel. Dat mag in het begin ook zo zijn maar iedere relatie, hoe goed ook, kent zijn ups en downs en maakt ontwikkelingen door. De relatie van twee jonge, smoorverliefde mensen is heel anders dan de relatie van het overbelaste stel met drie kleine kinderen. Ben je dan ook nog bezig met de aankoop van je eerste huis, gaat er op je werk van alles mis dan kan je relatie onder druk komen te staan.

Een relatie is veel meer dan lang en gelukkig leven nadat je elkaar hebt gevonden. De veranderingen en ontwikkelingen volgen elkaar in sommige relaties bijna ongemerkt op. In andere relaties gaan die ontwikkelingen gepaard met een megacrisis. die de relatie bijna de das om doet. Er wordt soms niet meer gesproken met elkaar, in andere relaties volgt de ene ruzie de andere op.

Soms is hulp van buitenstaanders nodig om je door de crises heen te loodsen. Het goed doorstaan van een crises is immers een basisvoorwaarde voor groei. Kortom een relatie kan er sterker en gelukkiger door worden.

De relatiecrises voorbij

Een relatiecrisis kan er verschillend uitzien:

  • De verliefdheid is voorbij en ieder gaat meer en meer zijn eigen weg. Je begint te twijfelen aan de relatie. Wilde ik deze partner echt?
  • Sleur in de relatie, het leven verloopt gezapig, bij wijze van spreken, al zappend voor de televisie.
  • Familie of kinderen leggen een druk op de relatie. Je voelt je geclaimd en gevangen. Je ervaart soms oud zeer.
  • Verleiding en wat doe je met die gevoelens? Is er sprake van overspel, betekent dit het einde van jullie relatie?
  • Onheil overkomt je, je hebt weinig te geven maar wel veel behoefte aan steun, troost en begrip.
  • Is dit alles, is het nu je laatste kans om het roer om te gooien?

Vaak heeft een crisis effect op de seksuele relatie. Het merendeel van de seksuele problemen is niet fysiek bepaald maar komt voor uit emoties, gedachten, opvattingen, cultuur en is van psychische aard.

(Uit: Groeistuipen van de liefde door Sybille Labrijn, Aramith 2005; Red je relatie door Philip C. McGraw, Het Spectrum 2000; Partners door Howell and Jones, Tirion 2000)

Back To Top